WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1295]

Omlet z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki, pożywny i smaczny posiłek, idealny na kolację czy podwieczorek. Omlet zrobiony z jednego jajka usmażony z plasterkami kiełbasy.

Omlet z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z kiełbasą

 

  • kilka plasterków kiełbasy krakowskiej lub żywieckiej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki maki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet z kiełbasą

ETAP 1:

Jajko wbić do miseczki i lekko roztrzepać widelcem. wsypać mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. Wlać mleko i wymieszać wszystko trzepaczką lub mikserem do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.

Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i ułożyć plasterki wędliny jeden obok drugiego. Przesmażyć i przewrócić na drugą stronę. Na kiełbasę wylać ciasto jajeczne uważając aby plasterki się nie poprzesuwały.

Smażyć aż się przyrumieni po czym przekręcić omlet na drugą stronę i również smażyć do zrumienienia. Gotowy wyłożyć na talerz.

Omlet z kiełbasą
Omlet z kiełbasą w trakcie smażenia na patelni
Omlet z kiełbasą
Ciasto jajeczne wylane na podsmażoną kiełbasę
Omlet z kiełbasą
Plasterki kiełbasy ułożone na patelni na maśle
Omlet z kiełbasą
Rozmieszane w misce ciasto jajeczne na omlet

Tagi:

omlet jajka dania