Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa krem z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam zupę dyniową za jej delikatność, łagodność i idealnie kremową konsystencję. Mogłabym ją jeść o każdej porze roku! Odpowiednio doprawiona jest naprawdę przepyszna.

Zupa krem z dyni

Składniki:

Zupa krem z dyni

 

Opcjonalnie do podania:

  • grzanki/groszek ptysiowy
  • pestki dyni
  • płatki chili
  • mięso z kurczaka
  • natka pietruszki
  • słodka śmietanka

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni
Obraną, bez pestek dynię pokroić w kostkę, a marchew, pietruszkę i selera w plasterki.

Natomiast cebulę należy posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.

W garnku do gotowania zupy roztopić masło i podsmażyć na nim cebulę.

Dodać czosnek oraz pozostałe warzywa.

Wszystko razem podsmażyć dodatkowe 3-4 minuty i wlać bulion.

Całość gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.

Na końcu dolać mleko, zupę zblendować na jednolitą konsystencję oraz doprawić do smaku.

Podawać z ulubionymi dodatkami.