SUPERPRZEPIS

Kostka agrestowa

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Kostka agrestowa Więcej zdjęć (4)

Prosta i efektowna kostka agrestowa zawiera w sobie delikatny biszkopt i puszystą piankę udekorowana świeżym agrestem, w sam raz na letni deser!

Składniki:

Kostka agrestowa

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 500 g śmietany kremowej 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

 

  • Dekoracja:
  • 1 galaretka agrestowa
  • świeży agrest

 

Sposób przygotowania:

Kostka agrestowa
Ciasto: Białka ubić mikserem na lśniącą pianę,pod koniec wsypać cukier i dalej ubijać ,dodać żółtka i delikatnie wymieszać na najniższych obrotach ,wsypać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem,zmiksować wylać ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia o wym 23/38 cm.Piec około 20 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Masa: Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody ,zostawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na puch dodając cukier puder ,wlać lekko tężejącą galaretkę zmiksować.Wylać masę na zimny biszkopt. Ostatnią agrestową galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody gdy zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta.Wstawić na około 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem pokroić na 12 równych kostek,udekorować ciasto świeżym agrestem.
Kostka agrestowa
z jajek mąki robimy puszysty biszkopt pieczemy
Kostka agrestowa
schłodzoną śmietanę miksujemy na puszysto dodajemy galaretki
Kostka agrestowa
gotową masę wylewamy na biszkopt dekorujemy