Sposób przygotowania:
Sypana drożdżówka z agrestem i porzeczkami
Przygotowanie kruszonki: Do mąki dodajemy cukier oraz posiekane na mniejsze kawałki schłodzone masło. Energicznie zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia.Przygotowanie ciasta: Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarenka i dodajemy je do cukru. Dokładnie mieszamy.W dużej misce układamy warstwami: - rozkruszone drożdże, - cuker z wanilią, - roztrzepane dokładnie, ale nie ubite jajka, - olej,- mleko, - mąkę zmieszaną ze szczyptą soli.Odstawiamy na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie mieszamy dokładnie łyżką wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 x 35-39,5 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Porzeczki i agrest dokładnie płuczemy, osuszamy z nadmiaru wody. Na cieście rozkładamy równomiernie owoce. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanych do 200 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut.