Sposób przygotowania:
Drożdżowy z agrestem i rodzynkami
Do małej miseczki wkładam drożdże, dodaję 3 łyżki mleka letniego, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i mieszam. Powstanie zaczyn. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Do dużej miski przesiewam resztę maki, dodaję ubite żółtka z cukrem, resztę mleka, dodaję zaczyn, sól. Całość wyrabiam mikserem, lub ręką. Na końcu dodaję stopiony letni smalec i masło, oraz rodzynki. Dalej wyrabiam. Odstawiam, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Blaszkę smaruję tłuszczem, wykładam wyrośnięte ciasto.Układam obrany i umyty agrest. Następnie robię kruszonkę. Do miski, wsypuje przesianą mąkę, dodaję tłuszcz, kroję nożem i wyrabiam. Na końcu dodaję cukier waniliowy i zwykły. Cukier wyrabiać jak najmniej ręką. Kruszonkę układam na cieście. Placek odstawiam do wyrośnięcia ponownie na około 30 minut. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut około 185 stopni.
monikaT83