mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Drożdżowy z agrestem i rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9

domowy drożdżowy z agrestem i rodzynkami

Drożdżowy z agrestem i rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowy z agrestem i rodzynkami

 

 

 

 

  • kruszonka:

 

  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 500 gram agrestu
  • 5 łyżek rodzynek

Sposób przygotowania:

Drożdżowy z agrestem i rodzynkami
Do małej miseczki wkładam drożdże, dodaję 3 łyżki mleka letniego, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i mieszam. Powstanie zaczyn. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Do dużej miski przesiewam resztę maki, dodaję ubite żółtka z cukrem, resztę mleka, dodaję zaczyn, sól. Całość wyrabiam mikserem, lub ręką. Na końcu dodaję stopiony letni smalec i masło, oraz rodzynki. Dalej wyrabiam. Odstawiam, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Blaszkę smaruję tłuszczem, wykładam wyrośnięte ciasto.Układam obrany i umyty agrest. Następnie robię kruszonkę. Do miski, wsypuje przesianą mąkę, dodaję tłuszcz, kroję nożem i wyrabiam. Na końcu dodaję cukier waniliowy i zwykły. Cukier wyrabiać jak najmniej ręką. Kruszonkę układam na cieście. Placek odstawiam do wyrośnięcia ponownie na około 30 minut. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut około 185 stopni.
Drożdżowy z agrestem i rodzynkami
Ciasto drożdżowe wyrośnięte dosypane rodzynki
Drożdżowy z agrestem i rodzynkami
Etap 2Ciasto drożzowe wyrośnięte połączone z rodzynkami
Drożdżowy z agrestem i rodzynkami
Ciasto na blaszcze z agrestem i kruszonką

Tagi:

agrest owoce