kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Agrest - najzdrowszy z owoców

Nieziemski placek z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Placek jest przepyszny... puszysty i wilgotny. Doskonale smakuje z owocami kwaśnymi np. rabarbarem, agrestem, kwaśnymi jabłkami. Można go dowolnie modyfikować wykorzystując dostępne aktualnie owoce. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.

Nieziemski placek z agrestem

Składniki:

Nieziemski placek z agrestem

 

  • 20 dkg masła
  • 25 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 40 dkg mąki
  • 15 g pr. do pieczenia
  • ok. 1-1.5 kg owocu
  • brązowy cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Nieziemski placek z agrestem
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i z cukrem waniliowym dodając stopniowo żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę prostokątną. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto. Piec ~50min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać brązowym cukrem.