kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Książka Kucharska: Agrest - najzdrowszy z owoców

Kompot agrestowy z miętą i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Orzeźwiający powiew lata. Banalny w wykonaniu i tani jak barszcz :) Słodzony stewią jest bardziej dietetyczny niż tradycyjny z cukrem.

Kompot agrestowy z miętą i cytryną

Składniki:

Kompot agrestowy z miętą i cytryną

 

Sposób przygotowania:

Kompot agrestowy z miętą i cytryną
Agrest myjemy i obrywamy ogonki. Cytrynę kroimy w plasterki. Agrest, cytrynę i gałązki mięty umieszczamy w dużym garnku i zalewamy 2l wody. Gotujemy około 15 minut. Na końcu gotowania dodajemy stewię w ilości dopasowanej do naszego gustu smakowego. Ewentualnie możemy dosłodzić miodem, cukrem trzcinowym lub zwykłym. Odcedzamy owoce. Chłodzimy i podajemy z lodem.

Tagi:

owoce agrest