mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Agrestowa baba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, aromatyczna babka z agrestem.

Agrestowa baba

Składniki:

Agrestowa baba

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 200 g agrestu

Sposób przygotowania:

Agrestowa baba
Na początku białka oddzielić od żółtek.Białka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy dodawać po kolei żółtka,olej oraz mąkę wymieszaną z budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kilka kropli aromatu cytrynowego.
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać.Najlepiej użyć do tego celu miksera.
Formę wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia lub osypać tartą bułką.Wylać ciasto.Na wierzch ciasta poukładać umyty i osuszony agrest. Piec babę w temperaturze 170 stopni 35-40 minut.
Po upieczeniu odstawić ciasto do wystygnięcia.Zimne można posypać cukrem pudrem.Smacznego.

Tagi:

jajko jajka