pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos pomidorowo-paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smaczny sos do mięsa grillowanego

Sos pomidorowo-paprykowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomidorowo-paprykowy

 

  • pomidor 2 sztuki
  • bazylia 5 liści
  • czosnek 2 ząbki
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • sól do smaku
  • papryka czerwona 2
  • papryczka suszona chili ½,
  • cukier 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
  • ajwar 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowo-paprykowy
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Doprawiamy octem i sosem sojowym. Wraz z bazylią i dodatkiem soli siekamy na papkę. Paprykę pieczemy w piekarniku. Obieramy ze skóry. Wraz z papryczką chili oraz czosnkiem siekamy w robocie. Siekamy tak, aby były widoczne kawałki, nie na papkę. Posiekane dodajemy do pomidorów. Wsypujemy cukier oraz dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ajwar. Wszystkie składniki mieszamy. Sos podajemy schłodzony. Smacznego.
Sos pomidorowo-paprykowy
Etap 1 Pomidory siekamy razem z solą i bazylią
Sos pomidorowo-paprykowy
Etap 2 Do papki dodajemy sos sojowym i ocet balsamiczny
Sos pomidorowo-paprykowy
Etap 3 Paprykę czerwoną pieczemy i również siekamy
Sos pomidorowo-paprykowy
Etap 4 Pod koniec dodajemy koncentrat oraz ajwar

Tagi:

sosy papryka