peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Ajwar - sos z papryki i bakłażanu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ajwar to pyszny sos z papryki i bakłażanu, jest świetny do placków ziemniaczanych lub kanapek z wędliną.

Ajwar - sos z papryki i bakłażanu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ajwar - sos z papryki i bakłażanu

 

  • Na około 10 słoiczków musztardowych:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ajwar - sos z papryki i bakłażanu
Papryki i bakłażany myjemy i osuszamy. Wstawiamy na blasze do rozgrzanego piekarnika piekarnika na około 45 minut (skóra warzyw musi zacząć się marszczyć). Wyjmujemy, lekko studzimy i obieramy ze skóry. Po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. W garnku z podwójnym dnem rozgrzewamy 3/4 oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Dodajemy sól, miód i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy ocet winny i stale mieszając gotujemy przez około 60 minut - aż warzywa się rozgotują. Jeśli warzywa niedokładnie obraliśmy ze skóry to w tym momencie przecieramy ajwar przez sito lub miksujemy. Gorący ajwar nakładamy do słoiczków (2/3 wysokości), na wierzch w każdy słoiczek nalewamy 1 łyżeczkę oleju. Pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut. Zakręcamy słoiczki i pozostawiamy do wystygnięcia postawione na nakrętkach (do góry dnem) - oczywiście już nie w piekarniku :-)
Ajwar - sos z papryki i bakłażanu
Etap 1 - Ajwar - sos z papryki i bakłażanu