Sposób przygotowania:
Aksamitna zupa dyniowa
Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na maśle, dodajemy odrobinę soli aby cebula puściła sok. Marchewkę obieramy i kroimy w 1 cm plastry. Ziemniaki również obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dynię obraną ze skory, bez pestek kroimy w duże kostki. Do podduszonej cebulki dodajemy marchewkę, ziemniaki oraz dynie. zalewamy bulionem warzywnym albo takim z kostki. Całość gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie całość blendujemy, dodajemy śmietanki lub jogurtu naturalnego ( wedle uznania, ja dodałam 100 ml jogurtu ), świeżo mielony pieprz, sól oraz imbir do smaku.Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chlebek pokrojony w kostkę. Podsmażamy aż uzyskamy zloty kolor.Zupę wylewamy do miseczki, na wierzch dajemy grzanki. Smacznego!