cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Aksamitna zupa dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta zupa zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie!

Aksamitna zupa dyniowa

Składniki:

Aksamitna zupa dyniowa

 

  • ok 0.7 kg dyni
  • 2 duże marchewki
  • 3 srednie ziemniaki
  • 3 cebule
  • kromka pieczywa
  • 2 łyzki masła
  • 4 kostki bulionowe
  • 1l wody
  • smietanka lub jogurt naturalny
  • Imbir w proszku
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Aksamitna zupa dyniowa
Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na maśle, dodajemy odrobinę soli aby cebula puściła sok. Marchewkę obieramy i kroimy w 1 cm plastry. Ziemniaki również obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dynię obraną ze skory, bez pestek kroimy w duże kostki. Do podduszonej cebulki dodajemy marchewkę, ziemniaki oraz dynie. zalewamy bulionem warzywnym albo takim z kostki. Całość gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie całość blendujemy, dodajemy śmietanki lub jogurtu naturalnego ( wedle uznania, ja dodałam 100 ml jogurtu ), świeżo mielony pieprz, sól oraz imbir do smaku.Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chlebek pokrojony w kostkę. Podsmażamy aż uzyskamy zloty kolor.Zupę wylewamy do miseczki, na wierzch dajemy grzanki. Smacznego!

Tagi:

dynia pieczywo