mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Aksamitne kluski śląskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Najlepiej smakują z sosem pieczeniowym bądź pieczarkarkami i tradycyjnym schabowym :)

Aksamitne kluski śląskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Aksamitne kluski śląskie

 

Sposób przygotowania:

Aksamitne kluski śląskie
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Uklepać je w naczyniu, aby ich powierzchnia była równa. Nożem podzielić ziemniaki na równe cztery części - ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na talerzyk. W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa. Do miski z powrotem włożyć wyjętą ćwiartkę ziemniaków i jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Ręce zwilżyć zimną wodą, odrywać po kawałeczku ciasta, formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić palcem zagłębienie - dziurkę. Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy, aby nie zlepiały się. Gotować 2 minuty. Wyjąć, osączyć, wkładać na talerze. Podawać z sosem pieczeniowym bądź pieczarkowym, ze schabem i czerwoną kapustą.
Aksamitne kluski śląskie
Uformowane kluski układamy na tacy