Sposób przygotowania:
Aksamitny krem brokułowy
Ja zawsze najpierw skrzydełka wkładam do mniejszego garnka przykrywam woda i doprowadzam do wrzenia (dzięki temu nie zbiera się później na zupa nieprzyjemna szara piana). Po tym wyłączyć i wylać wodę, a skrzydełka opłukać. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Nie muszą być równe, bo i tak zupa będzie miksowana. Do większego garnka wkładamy wszystkie warzywa i skrzydełka. Zalać wodą. Doprawiamy warzywkiem i pieprzem. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Doprawić bazylią. Wyjąć skrzydełka, a zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera. Podawać z grzankami i kawałkami mięsa z obranych skrzydełek.