kuchcikowo

kuchcikowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Aksamitny krem brokułowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczna zupa-krem z wiosennych warzyw. Dzięki temu, że jest zmiksowana nawet niejadek zje warzywa, można tam "przemycić" mniej lubiane jarzyny

Aksamitny krem brokułowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aksamitny krem brokułowy

 

  • 4-5 skrzydełek drobiowych
  • 1 niewielki por
  • 1-2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • róża brokuła (około 30 do 50dag)
  • pieprz
  • bazylia
  • warzywko

Sposób przygotowania:

Aksamitny krem brokułowy
Ja zawsze najpierw skrzydełka wkładam do mniejszego garnka przykrywam woda i doprowadzam do wrzenia (dzięki temu nie zbiera się później na zupa nieprzyjemna szara piana). Po tym wyłączyć i wylać wodę, a skrzydełka opłukać. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Nie muszą być równe, bo i tak zupa będzie miksowana. Do większego garnka wkładamy wszystkie warzywa i skrzydełka. Zalać wodą. Doprawiamy warzywkiem i pieprzem. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować pod przykryciem, aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane. Doprawić bazylią. Wyjąć skrzydełka, a zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera. Podawać z grzankami i kawałkami mięsa z obranych skrzydełek.
Aksamitny krem brokułowy
Skrzydelka w niewielkiej ilości wody jedynie zagotowane, by pozbyć się
Aksamitny krem brokułowy
Wszystkie warzywa obrane. Pokroić na mniejsze kawałki, w zalezności od tego jak dlugo się gotują. Najtwardsze na małą kostkę
Aksamitny krem brokułowy
Wszystko razem wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy. Gotujemy
Aksamitny krem brokułowy
Kiedy wszystko już jest miękkie wyjąć mięso, a resztę zmiskować blenerem na gladki krem

Tagi:

brokuły