kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Aksamitny krem dyniowy z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Spotkałam się z opiniami, że krem z dyni jest niesmaczny, mdły i słodki. Wcale taki nie musi być! Polecam zupę w wersji wytrawnej z curry, czosnkiem i białym pieprzem. Jest aksamitne i kremowe w konsystencji, o wyrazistym smaku.

Aksamitny krem dyniowy z curry Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aksamitny krem dyniowy z curry

 

  • 1kg miąższu z dyni
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1l bulionu
  • sól, biały pieprz, curry
  • śmietanka kremówka do smaku

Sposób przygotowania:

Aksamitny krem dyniowy z curry
Dynie kroimy, miąższ kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony miąższ z dyni. Przesmażamy razem kilka minut. Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Dolewamy do smaku śmietankę kremówkę.
Aksamitny krem dyniowy z curry
Cebule kroimy w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego, przesmażamy cebule z czosnkiem do zeszklenia.
Aksamitny krem dyniowy z curry
Dodajemy pokrojony miąższ z dyni. Przesmażamy razem kilka minut.
Aksamitny krem dyniowy z curry
Podlewamy bulionem i solimy. Dusimy na małym ogniu aż dynia zmięknie. Miksujemy na gładko. Doprawiamy.

Tagi:

dynia