pannanna

pannanna

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Prowansalska kremowa dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa krem z dyni o nieco ostrzejszym smaku

Prowansalska kremowa dyniowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Prowansalska kremowa dyniowa

 

  • Pół średniej wielkości dyni Hokkaido
  • 3 średnie marchewki
  • 3 średniej wielkości ziemniaki

 

  • 1-1,5 litra zimnej wody - zależy czy lubimy bardzo gęstą czy rzadszą
  • Kostka rosołowa - rosół z kury
  • Pół kostki rosołowej - rosół wołowy

 

 

  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • Nać pietruszki
  • Śmietana 18% do zupy
  • Ptysie

Sposób przygotowania:

Prowansalska kremowa dyniowa
Dynię należy umyć (nie obierać skórki!). Następnie wyjąć łyżką miąższ z pestkami ze środka. Pozostałą dynię kroimy w plastry grubości 1-2 cm i potem kroimy w kostkę (1-2 cm). Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę (ok. 1-2 cm). W garnku gotujemy bulion z kostek rosołowych. Do gotującego się bulionu wrzucamy marchewkę i ziemniaki. Gotujemy całość około 10 minut. Robimy mieszankę z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, przeciśniętego ząbka czosnku i dodajemy szczyptę soli. Całość mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy mieszankę z oliwy z oliwek i delikatnie podsmażamy (tak, żeby czosnek się zarumienił, ale nie przypalił). Następnie należy wrzucić cebulę na patelnię i ją nieco zeszklić. Pod koniec dodać pastę curry oraz garść pokrojonej surowej dyni i mieszamy do rozproszenia się pasty. Całość smażymy przez około 5 minut. Po 10 minutach gotowania się marchewki z ziemniakami wrzucamy resztę pokrojonej w kostkę dyni oraz to, co usmażyliśmy. Całość gotujemy około 15-20 minut - najlepiej sprawdzić czy marchewka już jest miękka. Pod koniec całość miksujemy blenderem. Najlepiej krem podawać z ptysiami bądź grzankami, posypany pietruszką i polany śmietaną. Aby danie było nieco ostrzejsze warto posypać zupę startym imbirem.
Prowansalska kremowa dyniowa
Dynię kroimy w 1-2 cm kostkę, bez obierania
Prowansalska kremowa dyniowa
Mieszankę z oliwy z oliwek, cebulę, dynię i pastę curry smażymy przez 5 minut