Sposób przygotowania:
Prowansalska kremowa dyniowa
Dynię należy umyć (nie obierać skórki!). Następnie wyjąć łyżką miąższ z pestkami ze środka. Pozostałą dynię kroimy w plastry grubości 1-2 cm i potem kroimy w kostkę (1-2 cm). Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę (ok. 1-2 cm). W garnku gotujemy bulion z kostek rosołowych. Do gotującego się bulionu wrzucamy marchewkę i ziemniaki. Gotujemy całość około 10 minut. Robimy mieszankę z oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, przeciśniętego ząbka czosnku i dodajemy szczyptę soli. Całość mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy mieszankę z oliwy z oliwek i delikatnie podsmażamy (tak, żeby czosnek się zarumienił, ale nie przypalił). Następnie należy wrzucić cebulę na patelnię i ją nieco zeszklić. Pod koniec dodać pastę curry oraz garść pokrojonej surowej dyni i mieszamy do rozproszenia się pasty. Całość smażymy przez około 5 minut. Po 10 minutach gotowania się marchewki z ziemniakami wrzucamy resztę pokrojonej w kostkę dyni oraz to, co usmażyliśmy. Całość gotujemy około 15-20 minut - najlepiej sprawdzić czy marchewka już jest miękka. Pod koniec całość miksujemy blenderem. Najlepiej krem podawać z ptysiami bądź grzankami, posypany pietruszką i polany śmietaną. Aby danie było nieco ostrzejsze warto posypać zupę startym imbirem.