Sposób przygotowania:
Krem dyniowy z mlekiem kokosowym
Dynię obrałam cienko ze skóry, pozbawiłam pestek, pokroiłam w kostkę, a w międzyczasie w garnku o grubym spodzie zeszkliłam posiekaną drobno cebulę, na oleju sezamowym. Do cebuli, gdy się już zeszkliła, dodałam pokrojoną marchew, seler, ziemniaki i doprawiłam swieżo utartym imbirem. Smażyłam razem na małym ogniu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po 10 minutach dodałam dynię, trochę curry, 2 łyżeczki garam masala, szczyptę gałki i założyłam pokrywkę. 5 minut później całość zalałam bulionem, zagotowałam i dusiłam wszystko tak długo, aż warzywa zmiękły. Zestawiłam z ognia, zmiksowałam blenderem, dodając mleko kokosowe. Przed podaniem dodałam na każdy talerz po trochu oleju z pestek dyni oraz pestki.