Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Aksamitny krem z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Aksamitnie kremowa zupa kalafiorowa z tartą marchewka i koperkiem, z topionym serkiem i mascarpone. Pyszna i sycąca.

Aksamitny krem z kalafiora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aksamitny krem z kalafiora

 

 

Sposób przygotowania:

Aksamitny krem z kalafiora
Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kawałki, wrzucić do garnka z wodą, zagotować. Marchew obrać, umyć, przekroić na pół i wrzucić do garnka. Por oczyścić i pokroić w krążki. Dodać do garnka. Gdy woda się zagotuje wrzucić kalafiora (użyłam mrożonego, ale można użyć świeżego, należy go umyć i podzielić na różyczki). Gotować do miękkości warzyw. Z zupy wyjąć marchewkę. Dodać serek topiony, mascarpone i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać gałkę i imbir (można dodać więcej przypraw, wg smaku). Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Koperek posiekać. Zupę rozlać na talerze, posypać marchewką, koperkiem i pieprzem grubomielonym
Aksamitny krem z kalafiora
Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kawałki, wrzucić do garnka z wodą, zagotować. Marchew obrać, umyć, przekroić na pół i wrzucić do garnka. Por oczyścić i pokroić w krążki. Dodać do garnka.
Aksamitny krem z kalafiora
Gdy woda się zagotuje wrzucić kalafiora (użyłam mrożonego, ale można użyć świeżego, należy go umyć i podzielić na różyczki). Gotować do miękkości warzyw.
Aksamitny krem z kalafiora
Z zupy wyjąć marchewkę. Dodać serek topiony, mascarpone i zmiksować blenderem na gładki krem.
Aksamitny krem z kalafiora
Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać gałkę i imbir (można dodać więcej przypraw, wg smaku).