Sposób przygotowania:
Aksamitny krem z kalafiora
Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kawałki, wrzucić do garnka z wodą, zagotować. Marchew obrać, umyć, przekroić na pół i wrzucić do garnka. Por oczyścić i pokroić w krążki. Dodać do garnka. Gdy woda się zagotuje wrzucić kalafiora (użyłam mrożonego, ale można użyć świeżego, należy go umyć i podzielić na różyczki). Gotować do miękkości warzyw. Z zupy wyjąć marchewkę. Dodać serek topiony, mascarpone i zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać gałkę i imbir (można dodać więcej przypraw, wg smaku). Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Koperek posiekać. Zupę rozlać na talerze, posypać marchewką, koperkiem i pieprzem grubomielonym