Sposób przygotowania:
Krem z młodego kalafiora z mascarpone
Młode ziemniaki oskrobać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać odrobinę soli i gotować. Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do ziemniaków. Gotować do miękkości warzyw. Mascarpone, śmietanę i mąkę wymieszać razem w kubku. Wlać do garnka. Całość zmiksować blenderem na gładki aksamitny krem. Doprawić solą ziołową, pieprzem białym do smaku i dużą szczypta gałki muszkatołowej. Koperek umyć, osuszyć i posiekać. Część wsypać do zupy, zamieszać. Gorącą zupę rozlać do miseczek, posypać pozostałym koperkiem, można podawać z grzankami
reanja
Alex_M
ja też zazwyczaj daję topiony, ale gdzieś mi w oko wpadł mascarpone, postanowiłam wykorzystać do kalafiorowej :)