WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Delikatny krupnik na perliczce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna zupa na perliczce, z kaszą jęczmienną i warzywami. Bardzo dobra dla dzieci i starszych osób.

Delikatny krupnik na perliczce

Składniki:

Delikatny krupnik na perliczce

 

Sposób przygotowania:

Delikatny krupnik na perliczce

Wywar

Delikatny krupnik na perliczce
Perliczkę dzielimy na części i gotujemy w wodzie.

Mięso z perliczki dzielimy na kawałki i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Gotujemy dalej na wolnym ogniu.

Warzywa

Delikatny krupnik na perliczce
Warzywa dość drobno kroimy i wrzucamy do zupy.

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy drobno.

Pora kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do zupy, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Kasza

Delikatny krupnik na perliczce
Do zupy dodajemy na końcu kaszę i jeszcze chwilę gotujemy.

Gdy warzywa będą już w miarę miękkie, dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy jeszcze ok 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.


Tagi:

zupy krupnik