gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Flaki drobiowe wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Flaki drobiowe zrobiłam z filetów udźca kurczaka. Polecam są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Smakowały całej mojej rodzinie.

Flaki drobiowe wg Gosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki drobiowe wg Gosi

 

  • 550 gram fileta z udźca kurczaka
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1,5 łyżki maggi
  • 1 łyżeczka vegety
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 liście pora
  • kawałek selera
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 80 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka maki

 

Sposób przygotowania:

Flaki drobiowe wg Gosi
Filety z udźca wkładamy do garnka, zalewamy wodą (2 litry) i dodajemy przyprawy. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie, po czym je wyciągamy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w paski. Warzywa przekładamy do wywaru i gotujemy, aż zaczną robić się miękkie, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w paski mięso. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupę zagęszczamy śmietanką wymieszaną z mąką, w razie potrzeby doprawić. Porcję zupy wylewamy na talerz.
Flaki drobiowe wg Gosi
Filety z udźca wkładamy do garnka, zalewamy wodą (2 litry) i dodajemy przyprawy.
Flaki drobiowe wg Gosi
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w paski.
Flaki drobiowe wg Gosi
Warzywa przekładamy do wywaru i gotujemy, aż zaczną robić się miękkie.
Flaki drobiowe wg Gosi
Po czym dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w paski mięso.