WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1715]

Zupa pomidorowa z pasternakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna zupa pomidorowa na kawalkach wiejskiego koguta, z włoszczyzna oraz korzeniami pasternaku. Podana z makaronem.

Zupa pomidorowa z pasternakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa pomidorowa z pasternakiem

 

  • 2 podudzia z koguta
  • 2 skrzydełka z koguta
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń i natka
  • 1/4 selera
  • Kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 korzenie pasternaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • Listek laurowy
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • Kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
  • Sól do smaku
  • Ok. 150 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa z pasternakiem

ETAP 1:

Kawałki koguta włożyć do garnka. Wlać ok 2 litry wody i posolić. Zagotować i zebrać szumowiny, gotować ok. 40 minut. W tym czasie obrać i umyć warzywa ii dodać je do wywaru. Dodać również wszystkie przyprawy.

Gotować ok pół godziny po czym dodać koncentrat pomidorowy. Gotować ok pół godziny i dodać śmietanę. Gotować jeszcze kilkanaście minut.

Przed podaniem zupę przecedzić. Podawać z ryżem lub makaronem.

Zupa pomidorowa z pasternakiem
Zupa pomidorowa z pasternakiem po dodaniu śmietany
Zupa pomidorowa z pasternakiem
Koncentrat pomidorowy dodany w trakcie gotowania zupy
Zupa pomidorowa z pasternakiem
Obrane warzywa dodane do gotującego się wywaru drobiowego