SUPERPRZEPIS

A'la panzanella toscana wg Buni

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7
A'la panzanella toscana wg Buni Więcej zdjęć (5)

Fascynuje mnie to jak typowo ,,przednówkowe" czy kryzysowe potrawy wybijają się na światowe hity .

Składniki:

A'la panzanella toscana wg Buni

 

  • 1 kromka lekko suchego chleba ( ważne by był smaczny - najlepiej taki z prywatnej piekarni)
  • 1/2 średniego pomidora
  • 1/2 średniego ogórka gruntowego
  • 3 dolne części szczypiorku z cebulką ( lub twardy szczypior i malutka cebula)
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • pestek winogron ( jak ktoś lubi to może użyć oliwę tłoczoną na zimno)+ olej
  • sól
  • pieprz mielony
  • szczypta cukru
  • 1 ząbek czosnku roztarty z solą na miazgę ( lub mini kostka Czosnek lub czosnek granulowany)
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

A'la panzanella toscana wg Buni
Chleb pokroić w kostkę . Obsmażyć na rumiano na gorącym oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć na kuchennym ręczniku kuchennym. Pomidor pokroić w drobną kostkę. Ogórek bez obierania utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej . Szczypior i cebulki drobno pokroić .Natkę pietruszki usiekać . Wymieszać wszystkie warzywa . Posolić , posypać szczyptą pieprzu i szczyptą cukru. Zostawić by puściły sok . Olej zmieszać z sokiem z cytryny i wlać do warzyw. Doprawić czosnkiem. Wrzucić grzanki i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut by chleb zaczął mięknąć.Podajemy i jemy bezpośrednio po tych 10 minutach bo potem zrobi się za miękkie * podaje składniki na 1 porcję ** w oryginale używa się suchy chleb pokrojony lub nawet w kromkach - mnie jednak bardziej pasuje z grzankami *** można doprawić dodatkowo innymi ziołami
A'la panzanella toscana wg Buni
Pokrojony w kostke chleb zrumienic na oleju
A'la panzanella toscana wg Buni
Pokroić pomidory- ogórka utrzeć a pietruszkę usiekać
A'la panzanella toscana wg Buni
Wymieszac wszystkie warzywa - doprawić je przyprawami
A'la panzanella toscana wg Buni
Zmieszać olej z sokiem z cytryny i wlać do warzyw- dorzucic grzanki