Sposób przygotowania:
A'la panzanella toscana wg Buni
Chleb pokroić w kostkę . Obsmażyć na rumiano na gorącym oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć na kuchennym ręczniku kuchennym. Pomidor pokroić w drobną kostkę. Ogórek bez obierania utrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej . Szczypior i cebulki drobno pokroić .Natkę pietruszki usiekać . Wymieszać wszystkie warzywa . Posolić , posypać szczyptą pieprzu i szczyptą cukru. Zostawić by puściły sok . Olej zmieszać z sokiem z cytryny i wlać do warzyw. Doprawić czosnkiem. Wrzucić grzanki i delikatnie wymieszać. Odstawić na 10 minut by chleb zaczął mięknąć.Podajemy i jemy bezpośrednio po tych 10 minutach bo potem zrobi się za miękkie * podaje składniki na 1 porcję ** w oryginale używa się suchy chleb pokrojony lub nawet w kromkach - mnie jednak bardziej pasuje z grzankami *** można doprawić dodatkowo innymi ziołami
goch@