Sposób przygotowania:
Alkoholowe kuleczki
Herbatniki lekko kruszymy w dłoniach, a następnie przekładamy do miski i rozdrabniamy ją za pomocą pałki do kręcenia ciasta. Do całkowicie rozdrobnionych herbatników dodajemy zarodki pszenne, kakao, cukier puder, miękkie masło oraz spirytus. Masę wyrabiamy ręką tak długo aż wszystkie składniki się idealnie połączą (trwa to dość długo). Kiedy wszystkie składniki tworzą jedną całość zaczynamy formować małe kuleczki tocząc je w dłoniach. Gotowe pralinki wkładamy do papilotek i odstawiamy na 20 minut do lodówki, aby stężały. Po tym czasie pralinki są gotowe do jedzenia.
marietta
Mysiunia
można też dodać zwykłej wódki, wiadomo jednak że wódka i likier są słabsze od spirytusu, dlatego trzeba dać nieco więcej, wtedy trzeba zmniejszyć minimalnie ilość masła lub po prostu wedle potrzeby dosypać nieco więcej zarodków pszennych, tak aby masa miała odpowiednią konsystencję :)