Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Podpłomyki z pomidorami i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciepłe podpłomyki posypać oregano.

Podpłomyki z pomidorami i oliwkami

Składniki:

Podpłomyki z pomidorami i oliwkami

 

  • Ciasto:
  • 1,25 szklanki maki pszennej razowej
  • po łyżeczce soli i cukru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 dag drożdży
  • szklanka letniej wody
  • Farsz:
  • przecier pomidorowy
  • strąk papryki
  • 1-2 pomidory
  • cebula
  • oliwki bez pestek
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:

Podpłomyki z pomidorami i oliwkami
Przygotować rozczyn - drożdże pokruszyć, posypać solą i troszkę wsypać mąki, dolać troszkę ciepłej wody. Odstawić na bok w ciepłe miejcie, aby wyrosły. Do miski przesiać mąkę, wlać rozkłócone drożdże, wlać oliwę i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić aby wyrosło. Ciasto rozwałkować cienko uformować podpłomyk w wybranym kształcie. Ciasto należy posmarować, przecierem pomidorowym, ułożyć na wierzchu pokrojone plastry pomidora, na to oliwki pokrojone w krążki, cebulę pokrojoną w plastry i paprykę pokrojoną w słupki. Posypać wszystko żółtym serem startym na tarce. Piec w piekarniku około 20 minut.