misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Amarettini

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Znakomite i delikatne ciasteczka z kremem mokka...

Amarettini

Składniki:

Amarettini

 

  • CIASTO
  • 3 białka
  • Szczypta soli
  • 100 g cukru białego
  • 100 g cukru brązowego
  • 175 g mielonych migdałów
  • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku

 

  • KREM
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 1 łyżeczka melasy (syropu buraczanego)
  • 150g czekolady mlecznej
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka likieru amaretto

 

  • PONADTO
  • gruby cukier kryształ

 

 

Sposób przygotowania:

Amarettini

Ciasto


Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, stopniowo dodając cukier biały i brązowy. Gdy cukier jest rozpuszczony dodać kawę i dalej chwile ubijać. Wsypać mielone migdały i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na papier do pieczenia wyciskać niewielkie kółeczka robiąc odstępy. Ciasteczka posypać grubym cukrem kryształem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 150-160 stopni.



Krem


Śmietanę wymieszać z kawą i melasą. Dodać połamane czekolady i podgrzewać aż wszystko się rozpuści oraz połączy w jednolitą masę. Wystudzić i wymieszać z amaretto. Całość zmiksować mikserem z końcówkami do ubijania. Na chwilę odłożyć krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na płaskie strony połowy ciasteczek. Każde ciastko przykryć drugim ciastkiem bez kremu i lekko docisnąć.


SMACZNEGO!