Sposób przygotowania:
AmarettiniCiasto
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, stopniowo dodając cukier biały i brązowy. Gdy cukier jest rozpuszczony dodać kawę i dalej chwile ubijać. Wsypać mielone migdały i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i na papier do pieczenia wyciskać niewielkie kółeczka robiąc odstępy. Ciasteczka posypać grubym cukrem kryształem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 150-160 stopni.
Krem
Śmietanę wymieszać z kawą i melasą. Dodać połamane czekolady i podgrzewać aż wszystko się rozpuści oraz połączy w jednolitą masę. Wystudzić i wymieszać z amaretto. Całość zmiksować mikserem z końcówkami do ubijania. Na chwilę odłożyć krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na płaskie strony połowy ciasteczek. Każde ciastko przykryć drugim ciastkiem bez kremu i lekko docisnąć.
SMACZNEGO!