karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Amerykany

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszne amerykany, lepsze niż z cukierni.

Amerykany

Składniki:

Amerykany

 

Sposób przygotowania:

Amerykany
Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i odstawiamy, aby ostygła. W tym czasie do wysokiej miski wlewamy mleko i wbijamy jaja. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, ciągle miksując. Wlewamy ostudzoną margarynę. Dalej miksujemy. Jednolitą masę wykładamy na blachę wcześniej wysmarowaną masłem. Ciasto nakładamy średniej wielkości łychą od zupy (jedna łycha = jeden amerykan). Ciasto wykładamy w dość dużych odstępach. Tak wyłożone placuszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Wyjęte z piekarnika amerykany wykładamy do duży durszlak i wietrzymy, np. na balkonie przez ok. 10 minut (w tym czasie robimy kolejną partię placków). Ostudzone i przewietrzone amerykany smarujemy lukrem (osobny przepis) od spodu. Odstawiamy to stężenia lukru. Gotowe.
Smacznego :)