Sposób przygotowania:
Amerykany
Margarynę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i odstawiamy, aby ostygła. W tym czasie do wysokiej miski wlewamy mleko i wbijamy jaja. Miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem i amoniakiem, ciągle miksując. Wlewamy ostudzoną margarynę. Dalej miksujemy. Jednolitą masę wykładamy na blachę wcześniej wysmarowaną masłem. Ciasto nakładamy średniej wielkości łychą od zupy (jedna łycha = jeden amerykan). Ciasto wykładamy w dość dużych odstępach. Tak wyłożone placuszki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut. Wyjęte z piekarnika amerykany wykładamy do duży durszlak i wietrzymy, np. na balkonie przez ok. 10 minut (w tym czasie robimy kolejną partię placków). Ostudzone i przewietrzone amerykany smarujemy lukrem (osobny przepis) od spodu. Odstawiamy to stężenia lukru. Gotowe.
Smacznego :)
Smacznego :)
dariakwiecinska
Dziękuję, pozdrawiam!!!!
infinity
mam pytanie.
mąka pszenna , to jaki to typ maki?
High, medium czy low gluten?
wlasciwie to bym prosil wjakim kolwiek systemie to dalej znajde ten wlasciwy odpowiednik.
dziekuje
pozdrawiam
karolcia_zip
Amerykany robię zawsze na mące wrocławskiej - typ 500.