mrozups

mrozups

Kucharz
[Przepisów: 10]

Amoniaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babciny przepis na pyszne amoniaczki

Amoniaczki

Składniki:

Amoniaczki

 

  • 40 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • łyżeczka sypkiego amoniaku
  • cukier waniliowy lub esencja zapachowa
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania:

Amoniaczki
Mleko zagotować .
We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić .
Jaja utrze z cukrem i margaryn , dodać przesianą mąkę , ostudzone mleko i cukier waniliowy.
Szybko zagnie ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w lodówce do następnego dnia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić małe ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym piekarniku, aż się zrumieni .