Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Amoniaczki Moniki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Super ciastka na majowe chwile.

Amoniaczki Moniki

Składniki:

Amoniaczki Moniki

 

  • Składniki
  • ½ szklanki mleka
  • 5 dag amoniaku
  • sól
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • ½ kg mąki
  • 10 dag cukru
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 2 jajka

 

Sposób przygotowania:

Amoniaczki Moniki
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i odrobinę soli. Cukier waniliowy mieszamy z amoniakiem i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta, szklanką wykrawamy ciasteczka o średnicy 4 cm. Po czym kładziemy na cukier, jedną stroną i lekko przyciskamy, tak by cukier nie odpadł po upieczeniu. Gotowe ciastka układamy na blaszce. Wstawiamy do gorącego piekarnika w temp. 150 C i pieczemy 20 minut. Amoniaczki pieczemy na złoty kolor, świetnie smakują z mlekiem.

Tagi:

jajko jajka