Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Amoniaczki zaparzane z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasteczka z amoniakiem są bardzo kruche i smaczne

Amoniaczki zaparzane z marmoladą

Składniki:

Amoniaczki zaparzane z marmoladą

 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 10 dag masła,
  • 15 dag cukru,
  • 7 łyżek wody,
  • 3/4 łyżeczki amoniaku,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 szklanka marmolady

 

Sposób przygotowania:

Amoniaczki zaparzane z marmoladą
Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z amoniakiem, dodać masło, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i siekając nożem wlewać gorącą wodę z cukrem. Zagnieść ciasto, następnie rozwałkować i foremką lub kieliszkiem wykrawać ciasteczka. Ułożyć na przygotowanej blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Upieczone, ostudzone ciasteczka przekładać marmoladą.