mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ananasek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ananasek jest lekkim, delikatnym biszkoptowym ciastem, doskonałym na poprawę nastroju oraz zaspokojenie słodyczowej żądzy;)

Ananasek

Składniki:

Ananasek

 

  • Biszkopt jasny z 6 jajek

 

  • Pianka ananasowa:

 

 

  • Poncz:

 

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropli aromatu rumowego

 

  • Ponadto:

 

  • 2 galaretki: cytrynowa i truskawkowa
  • kilka kostek czekolady (ok.6) na esy-floresy

Sposób przygotowania:

Ananasek
Pianka ananasowa: Ananasy odsączyć. Na zimnym soku z ananasów (powinna być 1 szklanka) ubić śnieżkę. Na 200ml mleka ubić druga śnieżkę. Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Doprawić sokiem z cytryny do smaku. Zimną żelatynę połączyć z pianką ananasową. Składniki na poncz wymieszać. Połowę biszkoptu nasączyć (zostawić pare łyżek na wierzch) Ananasa pokroić w kostkę (pół puszki) i ułożyć na biszkopcie. Następnie wyłożyć piankę ananasową (3/4 części) i wstawić do lodówki żeby troszkę stężała. Każdą z galaretek rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Piankę z ananasem przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą (1/4 części pianki). Gdy galaretki zaczną tężeć wylać je na piankę ananasową. Kostki czekolady wrzucić do małego foliowego woreczka, umieścić w garnuszku z gorącą wodą, podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady, odciąć mały rożek i polewać ciasto, tworząc esy-floresy;)