zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ananasowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Babka z kandyzowanym ananasem............

Ananasowa babka

Składniki:

Ananasowa babka

 

  • 6 jaj
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g margaryny Kasia
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g kandyzowanych ananasów
  • 4 krople aromatu waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ananasowa babka
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je na puszystą masę. Margarynę stopić, ostudzić i dodać ją do masy jajecznej i dalej ucierać. Następnie dodać przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia mąkę, a na konie dodać aromat i kandyzowane ananasy i wymieszać. Na sam koniec ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem lub masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.