kasiuleczka

kasiuleczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ananasowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tort idealnie nadaje się na różnego rodzaju okazję. Niekoniecznie musi być przygotowany z dwóch biszkoptów.

Ananasowa rozkosz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ananasowa rozkosz

 

  • Biszkopt (składniki na 1 placek):
  • 4 jaja
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowe
  • 1 puszka ananasów
  • 1,5 kostki masła roślinnego
  • 4 żółtka
  • 2 cytrynowe galaretki

 

  • Do nasączania:
  • Sok z puszki ananasów
  • 1/2 szkl. przegotowanej letniej wody

Sposób przygotowania:

Ananasowa rozkosz
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem, po czym dodać żółtka. Wszystko razem ubić. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksować do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do wysmarowanej formy. Piec 35 min. w temp. 180 st. C. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na pół i nasączyć sokiem z ananasów połączonym z przegotowaną letnią wodą.

Masa: 1. Z 1,5 szkl. mleka i 2 opakowań budyniu ugotować budyń. Odstawić go do wystygnięcia. 2. Następnie rozpuścić w 1,5 szkl. wody dwie galaretki. Pozostawić do wystygnięcia. Galaretka nie może być gęsta. 3. Ukręcić masło roślinne, dodając wystudzony budyń i żółtka. Gdy masa będzie jednolita dodać wystudzoną galaretkę. Wszystko miksować do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Gęstą masą smarować biszkopt. Na posmarowany biszkopt układać pokrojone w kostkę ananasy. Wierzch tortu przyozdobić masą, plasterkiem ananasa i polewą.Najczęściej robię tort z dwóch placków, wtedy środkową część smaruję dżemem (najczęściej dżemem śliwkowym).
Ananasowa rozkosz
Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt należy przekroić na dwie części.
Ananasowa rozkosz
Gotujemy budyń ciągle mieszając, następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
Ananasowa rozkosz
Ze wszystkich składników przygotowujemy masę.
Ananasowa rozkosz
Wcześniej przygotowaną masę rozsmarowujemy na jednej części biszkoptu.

Tagi:

biszkopt