SUPERPRZEPIS

Andrut z masą z mleka w proszku

  • 27
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Andrut z masą z mleka w proszku Więcej zdjęć (5)

Pyszne wafelki domowej roboty. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonałe na imprezę dla dzieci.

Składniki:

Andrut z masą z mleka w proszku

 

  • Masa z mleka w proszku:

 

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 3-4 łyżki gorzkiego kakao
  • 125 ml wody
  • 1,5 szkl. mleka w proszku

 

  • Dodatkowo:

 

  • dwa małe opakowania wafli (każde po 5 wafli) lub jedno duże (10 wafli)

 

Sposób przygotowania:

Andrut z masą z mleka w proszku

Margarynę kroimy na mniejsze części i wrzucamy do średniej wielkości garnka. Wlewamy wodę dodajemy cukier oraz kakao. Wszystkie składniki cały czas mieszając zagotowujemy i gotujemy aż wszystko się dokładnie połączy, a cukier rozpuści. Następnie odstawiamy masę do całkowitego ostygnięcia.



Gdy masa będzie zimna dodajemy do niej mleko w proszku i dokładnie ze sobą łączymy. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera. Tak przygotowaną masą smarujemy wafle.



Należy pamiętać, że ostatni wafel ma "zamykać" całość i nie możemy go posmarować z wierzchu masą.



Teraz owijamy przełożone wafle folią spożywczą i wkładamy do lodówki kładąc na górę ciężką deskę lub garnek napełniony np. wodą. Chodzi o to by wafle były równe, a nie powyginane na wszystkie strony.



Po dokładnym schłodzeniu wafle kroimy na mniejsze kawałki o dowolnych kształtach.





Polecamy: przepisy z wykorzystaniem wafelków >>>

Andrut z masą z mleka w proszku
Tak niewiele trzeba by przygotować coś pysznego
Andrut z masą z mleka w proszku
Do dobrze schłodzonej masy wsypujemy mleko w proszku
Andrut z masą z mleka w proszku
Za pomocą miksera dokładnie łączymy ze sobą masę kakaową oraz mleko w proszku
Andrut z masą z mleka w proszku
Gotową masą czekoladową przekładamy wafle