edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Andruty z domową masą kajmakową

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie trzeba mieć w domu mleka skondensowanego, żeby zrobić pyszną masę kajmakową do przełożenia wafli.

Andruty z domową masą kajmakową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Andruty z domową masą kajmakową

 

  • opakowanie blatów waflowych – mnie wyszło 8 sztuk w drobną kratkę
  • litr mleka 3,2%
  • 40 dag cukru
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 20 dag masła (można dać „Palmę”)

Sposób przygotowania:

Andruty z domową masą kajmakową


Mleko wlałam do rondla z dużym dnem, dodałam cukier i cukier wanilinowy. Doprowadziłam do wrzenia, a następnie na bardzo wolnym ogniu (ja podkładam pod garnek płytkę ochronną) gotowałam około 1,5 godziny do zgęstnienia. Na początku mieszałam tylko od czasu do czasu, ale gdy masa stawała się coraz gęściejsza, kręciłam się w pobliżu i mieszałam coraz częściej, zgarniając przy tym masę ze ścianek garnka. Kiedy masa była wyraźnie gęsta, a po przeciągnięciu łyżką po dnie zostawał ślad, odstawiłam garnek z palnika, dodałam masło i mieszałam aż się rozpuściło i całkowicie wchłonęło. Gorącą masą jak najszybciej (bo błyskawicznie gęstnieje) smarowałam wafle układając je jeden na drugim i lekko dociskając. Wafle ułożyłam na dużej tacy pomiędzy dwoma kawałkami folii aluminiowej, przykryłam dużą deską do krojenia i obciążyłam. Użyłam do tego trzech półtoralitrowych butelek z wodą. Pozostawiłam je na całą noc. Po kilkunastu godzinach pokroiłam na kawałki.





Poznajcie przepis na waflowe trójkąciki >>>


Andruty z domową masą kajmakową
Masa w trakcie gotowania gęstnieje i zmienia kolor.
Andruty z domową masą kajmakową
Tak powinna wyglądać masa przed dołożeniem do niej masła.
Andruty z domową masą kajmakową
Dodałam masło i mieszałam aż się rozpuściło i całkowicie wchłonęło.
Andruty z domową masą kajmakową
Gorącą masą smarowałam blaty układając je jeden na drugim.