czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Arabskie kefty z pietruszką i fetą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kefty to smaczna odmiana zwykłych kotletów mielonych. Natka pietruszki i słony ser wspaniale pasują do mielonej wołowiny.

Arabskie kefty z pietruszką i fetą

Składniki:

Arabskie kefty z pietruszką i fetą

 

  • 1/2 kg mielonej wołowiny,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka oregano,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 50g sera feta,
  • sól, pieprz.

 

 

Sposób przygotowania:

Arabskie kefty z pietruszką i fetą
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobić masę. Pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty. Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można także upiec je na grillu lub zapiec w piekarniku.