monika1980113

monika1980113

Kucharz
[Przepisów: 16]

Arbuziak łobuziak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

kto lubi arbuzy polecam arbuziaka łobuziaka

Arbuziak łobuziak

Składniki:

Arbuziak łobuziak

 

  • 50 dkg arbuza
  • 20 dkg biszkoptów
  • 1 łyżka brandy lub rumu
  • 1 łyżka miodu
  • sok i skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub wiórki kokosowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól,tłuszcz do nasmarowania formy

Sposób przygotowania:

Arbuziak łobuziak
Arbuz obrać,pokroić w kostkę i usunąć pestki,dodać sok i skórkę z cytryny i 2-3 łyżki wody.Rozgotować na małym ogniu,stale mieszając.Dodać miód i wiórki,dobrze wymieszać.Żółtko ubić z cukrem pudrem i przesianą mąką,dodać białko ubite na sztywną pianę.Natłuszczoną formę do zapiekania wyłożyć pokruszonymi biszkoptami,skropić brandy lub rumem.Przykryć masą arbuzową,a na wierzch wylać piankę biszkoptową.Wstawić na około 60 minut do ciepłego piekarnika o temp.180C