iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Arbuzowa pianka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Na upały najlepsze są ciasta bez pieczenia, ale też ciasta mokre i zimne które trzymamy w lodówce bo wtedy nas dodatkowo ochłodzą to ciasto takie właśnie jest mokre i zimne, a do tego pyszne.

Arbuzowa pianka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Arbuzowa pianka

 

  • 1 i 3/4 szklanki śmietany 30 %
  • 3 galaretki truskawkowe
  • ok 2 kg arbuza
  • 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Arbuzowa pianka

ETAP 1:

Arbuzowa pianka
Przed zmiksowaniem usunąć nadmiar pestek z arbuza.

2 galaretki rozpuścić w 1 szklance wody i przestudzić, ok 25 dag arbuza zmiksować po odmierzeniu powinna wyjść 1 szklanka arbuzowego musu, śmietanę ubić na sztywno i do ubitej dodać arbuzowy mus i po wymieszaniu połączyć z galaretką. Przygotowaną piankę wstawić do lodówki, aby lekko zgęstniała.

ETAP 2:

Arbuzowa pianka
Arbuza ułożyć dość ciasno ma być go dużo.

Dno małej tortownicy wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć spód z biszkoptów, następnie wylać gęstniejącą piankę i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Pozostałego arbuza pokroić w dość sporą kostkę przy okazji usuwając z nich nadmiar pestek, kiedy pianka zastygnie na jej wierzchu ułożyć kostki arbuza i zalać gęstniejącą trzecią galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.