krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Arbuzowy napój

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Arbuzowy napój

Składniki:

Arbuzowy napój

 

  • 1/2 dużego arbuza (ok. kg) dobrze dojrzałego,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3/4 szklanki wody,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1-2 gałązki świeżej mięty lub 1-2 torebki mięty ekspresowej

Sposób przygotowania:

Arbuzowy napój
Arbuza obrać ze skóry, nożykiem wyjąć pestki, po czym miąższ pokrajany na kawałki zmiksować na gładką masę i przetrzeć przez sito. Przyrządzić syrop: do wrzątku (3/4 szklanki) włożyć dokładnie umyte listki mięty lub torebkę mięty ekspresowej, dodać cukier i, mieszając, rozpuścić go. Pozostawić na 15 min, następnie połączyć przetarty arbuz ź syropem i po ostudzeniu dobrze oziębić w lodówce