nevka

nevka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Aromatyczna kapusta w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i prosta w wykonaniu surówka na bazie białej kapusty. Można trzymać w lodówce nawet do 3 miesięcy.

Aromatyczna kapusta w słoikach

Składniki:

Aromatyczna kapusta w słoikach

 

  • 4 kg białej kapusty
  • 4 marchewki
  • 4 czerwone papryki
  • 2 główki czosnku
  • szklanka oleju

 

 

  • Zalewa :
  • 3 szklanki wody
  • 1 i 2/4 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Aromatyczna kapusta w słoikach
Kapustę szatkujemy, czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, papryki kroimy w paski. Wszystkie warzywa starannie mieszamy. Z podanych składników gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy warzywa i odstawiamy na noc. Rano dodajemy olej i ponownie dokładnie mieszamy. Całość wkładamy do słoików.

Tagi:

kapusta