Sposób przygotowania:
Aromatyczna paella z krewetkami
Krewetki rozmrażamy , skrapiamy sokiem z cytryny , solimy i posypujemy ciemną mąką. Wszystkie warzywa kroimy - cebule oraz papryke w paski, pomidory w kostkę, pieczarki w talarki. Na patelni smażymy krewetki ( na dużym ogniu) i wrzucamy po kolei wszystkie warzywa. Dolewamy oliwy. Gdy warzywa zmiękną zmniejszamy gaz i dusimy na małym ogniu, podlewając nieco wodą. Przyprawiamy do smaku i wyłączamy. Drugim ważnym elementem jest ryż. W garnku lub rondelku rozgrzewamy nieco tłuszczu. Rozcinamy woreczek i wrzucamy ryż. Prażymy go przez ok 3 min. W tym czasie w litrze wrzacej wody rozpuszczamy kosktę bulionową. Zalewamy ryż ( nie całym wywarem) , przykrywamy i gotujemy na małym ogniu. Czesto mieszamy i dolewamy co jakis czas wywaru. Powinien byc dobry po uplywie pol godziny. Najlepiej gdy bedzie jeszcze lekko twardawy. Wlewamy calosc na patelnie z sosem i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok 5 min. W razie potrzeby doprawiamy.Smacznego!
Sarenka
mtm03
kinga
mtm03
Tit