Sposób przygotowania:
Kurczak curry z trawą cytrynową
1. Pierś z kurczaka pokroiłam w słupki, dodałam sos sojowy, pieprz sól i połowę curry. Odstawiłam na chwilę do lodówki.
2. Marchew obrałam i pokroiłam w plasterki, a trawę cytrynową w drobną kostkę. Odstawiłam.
3. Na oleju zeszkliła pokrojona cebulę.
4. Z chili wyjęłam nasiona i drobniutko pokroiłam, po czy dorzuciłam do cebuli, dalej smażąc.
5. Dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i mięso. Zmniejszyłam ogień i dalej smażyłam.
6. Następne dorzuciłam marchew i trawę, dwie łyżki wody i dusiłam pod przykryciem około 15 minut.
7. Dodałam mleczko kokosowe, curry, kolendrę, imbir, sól i pieprz. Zamieszałam kilka razy na ogniu i podałam z ugotowanym ryżem.
2. Marchew obrałam i pokroiłam w plasterki, a trawę cytrynową w drobną kostkę. Odstawiłam.
3. Na oleju zeszkliła pokrojona cebulę.
4. Z chili wyjęłam nasiona i drobniutko pokroiłam, po czy dorzuciłam do cebuli, dalej smażąc.
5. Dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i mięso. Zmniejszyłam ogień i dalej smażyłam.
6. Następne dorzuciłam marchew i trawę, dwie łyżki wody i dusiłam pod przykryciem około 15 minut.
7. Dodałam mleczko kokosowe, curry, kolendrę, imbir, sól i pieprz. Zamieszałam kilka razy na ogniu i podałam z ugotowanym ryżem.