Sposób przygotowania:
Curry z kurczaka
Filety z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Potem oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i odstawić.
W małej miseczce lub innym naczyniu wymieszać chili, pieprz cayenne, czosnek, skórkę z cytryny, imbir, sok z cytryny i olej. Marynatę dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać i zostawić na 15 minut do przegryzienia smaków.
Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zamarynowane mięso i mieszając smażyć dwie minuty. Dodać curry oraz kurkumę i jeszcze wszystko smażyć chwilę ale mieszać.
Wlać śmietanę i dalej gotować ale na małym ogniu 5 minut mieszając. W razie konieczności poprawić jeszcze do smaku pieprzem kajeńskim oraz solą.
Curry podawać z ryżem lub chlebkiem naan albo pieczonymi ziemniakami.
W małej miseczce lub innym naczyniu wymieszać chili, pieprz cayenne, czosnek, skórkę z cytryny, imbir, sok z cytryny i olej. Marynatę dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać i zostawić na 15 minut do przegryzienia smaków.
Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zamarynowane mięso i mieszając smażyć dwie minuty. Dodać curry oraz kurkumę i jeszcze wszystko smażyć chwilę ale mieszać.
Wlać śmietanę i dalej gotować ale na małym ogniu 5 minut mieszając. W razie konieczności poprawić jeszcze do smaku pieprzem kajeńskim oraz solą.
Curry podawać z ryżem lub chlebkiem naan albo pieczonymi ziemniakami.
SylaUla
zewa
O tak, jest pycha choc ostre