zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2328]

Curry z kurczaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne danie obiadowe z kuchni indyjskiej czyli curry z kurczaka. Podałam je z ryżem ugotowanym na sypko.

Curry z kurczaka

Składniki:

Curry z kurczaka

 

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 350 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku startego na tarce o bardzo drobnych oczkach
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny ( czubata )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • olej kokosowy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Curry z kurczaka
Filety z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Potem oprószyć solą i pieprzem, wymieszać i odstawić.

W małej miseczce lub innym naczyniu wymieszać chili, pieprz cayenne, czosnek, skórkę z cytryny, imbir, sok z cytryny i olej. Marynatę dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać i zostawić na 15 minut do przegryzienia smaków.

Na oleju kokosowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zamarynowane mięso i mieszając smażyć dwie minuty. Dodać curry oraz kurkumę i jeszcze wszystko smażyć chwilę ale mieszać.

Wlać śmietanę i dalej gotować ale na małym ogniu 5 minut mieszając. W razie konieczności poprawić jeszcze do smaku pieprzem kajeńskim oraz solą.

Curry podawać z ryżem lub chlebkiem naan albo pieczonymi ziemniakami.