Aromatyczne i chrupiące domowe kotlety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polskie domowe chrupiące kotleciki

Aromatyczne i chrupiące domowe kotlety

Składniki:

Aromatyczne i chrupiące domowe kotlety

 

  • jajko,
  • średnia cebulka,
  • trochę ziół – majeranek, tymianek,
  • szczypta mąki,
  • olej do smażenia.
  • 500 g mięsa mielonego,
  • jedna bułka, aj
  • 1 szkl. mleka,
  • sól i pieprzu,

Sposób przygotowania:

Aromatyczne i chrupiące domowe kotlety
Lekko czerstwą bułkę maczamy przez 30 minut w mleku aż stanie się miękka.Mięso mielone wraz z solą, pieprzem, ziołami dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz całe jajko.Znów mieszamy.Dodajemy na sam koniec namoczoną wcześniej bułkę i dokładnie mieszamy aż wszystko stanie się lepkie i wilgotne. Na dłoń nakładamy troszkę mięsa i forumujemy pulpeta, następnie lekko spłaszczamy..Kotlety obtaczamy w mące i smażymy na głębokim tłuszczu aż do zrumienienia