Sposób przygotowania:
Aromatyczne pączki z suszonymi śliwkami
Suszone śliwki zalać rumem i pozostawić na 2-3 godziny. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru waniliowego, połączyć z ciepłym mlekiem. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru, dodać śmietankę, mleko z drożdżami, skórkę pomarańczową, mąkę, sól, spirytus, wyrobić. Wlać przestudzone masło i ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na połowę ułożyć po osączonej z rumu śliwce, przekryć pozostałymi placuszkami, zlepić brzegi. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem z wanilią.