Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Aromatyczne pączki z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pączki zrobione w domu są wyśmienite.

Aromatyczne pączki z suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczne pączki z suszonymi śliwkami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag stopionego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 4-5 łyżek rumu
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne pączki z suszonymi śliwkami
Suszone śliwki zalać rumem i pozostawić na 2-3 godziny. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru waniliowego, połączyć z ciepłym mlekiem. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru, dodać śmietankę, mleko z drożdżami, skórkę pomarańczową, mąkę, sól, spirytus, wyrobić. Wlać przestudzone masło i ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat, rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Na połowę ułożyć po osączonej z rumu śliwce, przekryć pozostałymi placuszkami, zlepić brzegi. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem z wanilią.
Aromatyczne pączki z suszonymi śliwkami
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat
Aromatyczne pączki z suszonymi śliwkami
Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki
Aromatyczne pączki z suszonymi śliwkami
Na połowę krążkiów ułożyć po śliwce osączonej z rumu
Aromatyczne pączki z suszonymi śliwkami
Przykryć pozostałymi placuszkami zlepić brzegi