Sposób przygotowania:
Aromatyczny krem z grzybów leśnych
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy ją w garnku około 5 minut na łyżce masła. Suszone grzyby zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy. Grzyby oczyszczamy dokładnie, płuczemy i kroimy w drobne kawałki ( szybciej się uduszą ).
Pokrojone grzyby dodajemy do zeszklonej cebuli, dodajemy drugą łyżkę masła i dusimy grzyby na wolnym ogniu około 45 – 60 minut. Do smażonych grzybów dodajemy namoczone suszone grzyby wraz z wodą i bulion – blendujemy wszystko na gładką masę.
UWAGA ! Jeśli chcemy aby krem był aksamitny przecieramy go teraz przez sitko. Zupę stawiamy z powrotem na palnik, wlewamy śmietanę i doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Gotową zupę nalewamy na talerze dekorujemy kleksem ze śmietany, posypujemy listkami majeranku lub tymianku, serwujemy gorącą samą lub w towarzystwie groszku ptysiowego, smacznego ; )
Pokrojone grzyby dodajemy do zeszklonej cebuli, dodajemy drugą łyżkę masła i dusimy grzyby na wolnym ogniu około 45 – 60 minut. Do smażonych grzybów dodajemy namoczone suszone grzyby wraz z wodą i bulion – blendujemy wszystko na gładką masę.
UWAGA ! Jeśli chcemy aby krem był aksamitny przecieramy go teraz przez sitko. Zupę stawiamy z powrotem na palnik, wlewamy śmietanę i doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Gotową zupę nalewamy na talerze dekorujemy kleksem ze śmietany, posypujemy listkami majeranku lub tymianku, serwujemy gorącą samą lub w towarzystwie groszku ptysiowego, smacznego ; )
zosiani