SUPERPRZEPIS

Aromatyczny krem z grzybów leśnych

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Aromatyczny krem z grzybów leśnych Więcej zdjęć (5)

Gęsty, aromatyczny i bardzo grzybowy krem z grzybów leśnych , który zachwyca smakiem poleca się na jesienne obiady ; )

Składniki:

Aromatyczny krem z grzybów leśnych

 

  • 1 kg leśnych grzybów ( u mnie prawdziwki, maślaki i rydze )
  • 1 cebula
  • Garść suszonych grzybów
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (opcjonalnie drobiowego )
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1-2 łyżki masło
  • Sól, pieprz
  • Śmietana 18% do dekoracji
  • Listki świeżego majeranku lub tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Aromatyczny krem z grzybów leśnych
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy ją w garnku około 5 minut na łyżce masła. Suszone grzyby zalewamy 1 szklanką gorącej wody i odstawiamy. Grzyby oczyszczamy dokładnie, płuczemy i kroimy w drobne kawałki ( szybciej się uduszą ).

Pokrojone grzyby dodajemy do zeszklonej cebuli, dodajemy drugą łyżkę masła i dusimy grzyby na wolnym ogniu około 45 – 60 minut. Do smażonych grzybów dodajemy namoczone suszone grzyby wraz z wodą i bulion – blendujemy wszystko na gładką masę.

UWAGA ! Jeśli chcemy aby krem był aksamitny przecieramy go teraz przez sitko. Zupę stawiamy z powrotem na palnik, wlewamy śmietanę i doprawiamy wszystko solą i pieprzem.

Gotową zupę nalewamy na talerze dekorujemy kleksem ze śmietany, posypujemy listkami majeranku lub tymianku, serwujemy gorącą samą lub w towarzystwie groszku ptysiowego, smacznego ; ) 
Aromatyczny krem z grzybów leśnych
Oczyszczone i umyte różne rodzaje grzybów leśnych
Aromatyczny krem z grzybów leśnych
Namoczone w gorącej wodzie suszone grzyby
Aromatyczny krem z grzybów leśnych
Uduszone na maśle z cebulką grzyby leśne
Aromatyczny krem z grzybów leśnych
Grzyby z cebulką , zalane bulionem przed blendowaniem