SUPERPRZEPIS

Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów

  • 4
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów Więcej zdjęć (5)

Bitki wieprzowe w aromatycznym sosie z suszonych grzybów leśnych.

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów
Grzyby dokładnie umyłam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia. Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w plastry w poprzek włókien, rozbiłam tłuczkiem, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Obsmażyłam partiami na rumiano na rozgrzanym oleju, odłożyłam na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszkliłam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Z powrotem włożyłam mięso do rondla, dodałam osączone grzyby, przez sitko wyłożone gazikiem kosmetycznym wlałam wodę, w której moczyły się grzyby. Dolałam tyle gorącej wody, żeby mięso było tylko co przykryte. Dodałam ziele angielskie, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko posoliłam. Na wolnym ogniu pod przykryciem dusiłam do miękkości (uzupełniałam wodą odparowany sos). Mąkę rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos. Dodałam kremówkę, doprawiłam do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Bitki podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną czerwoną kapustą.
Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów
Mięso pokroiłam w plastry i rozbiłam tłuczkiem.
Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów
Bitki obsmażyłam partiami na rozgrzanym oleju.
Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów
Dodałam namoczone grzyby i wodę w której się moczyły.
Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów
Podlałam wodą i dusiłam do miękkości mięsa.

Tagi:

szynka