Sposób przygotowania:
Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów
Grzyby dokładnie umyłam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia. Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w plastry w poprzek włókien, rozbiłam tłuczkiem, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Obsmażyłam partiami na rumiano na rozgrzanym oleju, odłożyłam na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszkliłam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Z powrotem włożyłam mięso do rondla, dodałam osączone grzyby, przez sitko wyłożone gazikiem kosmetycznym wlałam wodę, w której moczyły się grzyby. Dolałam tyle gorącej wody, żeby mięso było tylko co przykryte. Dodałam ziele angielskie, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko posoliłam. Na wolnym ogniu pod przykryciem dusiłam do miękkości (uzupełniałam wodą odparowany sos). Mąkę rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos. Dodałam kremówkę, doprawiłam do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Bitki podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną czerwoną kapustą.
zewa
marietta
monikaT83
edytaha