Sposób przygotowania:
Aromatyczny marynowany pstrąg z grilla
Najpierw zrobiłam marynate do ryby. Drobno posiekałam dymke, natkę pietruszki, starłam skórke z cytryny na drobnych oczkach.Wymieszam bardzo dokładnie razem oliwe, sól, pieprz, skórkę cytrynową, natkę pietruszki, dymkę, koperek, kurkume, sok z 1/2 cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, kolendrę. Ryby opłukałam, osuszyłam i natarłam marynatą w środku i z zewnątrz. Tak przygotowane ryby odkłożyłam na godzine w chłodne miejsce. Cebule i cytrynę pokroiłam w plasterki. Do środka ryby włożyłam po kilka plasterków cebuli i cytryny, kilka gałązek lubczyku. Ryby wkłożyłam do specjalnych kratek do pieczenia ryb na grillu i położyłam pstrągi na dobrze rozgrzany grill. W trakcie pieczenia smarowałam pozostałą marynatą. Ryby grillowałam ok 20 minut (u mnie jest grill z pokrywą więc idzie dość szybko), ale czas zależy od typu grilla, w trakcie pieczenia należy raz odwrócić. Podałam z ulubioną sałatką, pomidorkami, plasterkami cukini oraz cytryny. Do tego chłodne białe wino i można się rozkoszować miłym wieczorem.

msewka