gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Smalec z kiełbasą i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smalec z kiełbasą i cebulą do chleba

Smalec z kiełbasą i cebulą

Składniki:

Smalec z kiełbasą i cebulą

 

  • 1 kg słoniny,
  • 3-4 kawałki kiełbasy śląskiej,
  • 3-4 cebule,
  • Sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do grilla Prymat

 

Sposób przygotowania:

Smalec z kiełbasą i cebulą
Słoninę topimy w głębszej patelni na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 3 łyżkach roztopionej słoniny. Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Całość podsmażamy przez chwilę. Gdy słonina będzie roztopiona dodajemy do niej podsmażoną kiełbasę z cebulą. Smalec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do grilla. Tak przyrządzony smalec przelewamy do naczynia lub miski i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Tak przyrządzony smalec moja rodzina lubi z chlebem i kiszonymi ogórkami. Smacznego.