Sposób przygotowania:
Aromatyzowane oliwy ziołowe
Zaczynamy od przygotowania trzech szklanych butelek. Musimy wybrać takie, do których mamy dobre, szczelne korki. Butelki dokładnie myjemy i suszymy- nie może w nich zostać ani odrobina wody. Zioła myjemy i osuszamy z wody. Zioła powinny być jak najzdrowsze, najładniejsze absolutnie nie mogą być podgniłe, czy spleśniałe! Do jednej butelki wkładamy rozmaryn, do drugiej tymianek, a do trzeciej lawendę. Możemy oczywiście użyć innych świeżych ziół, ja akurat te lubię najbardziej. Zioła w butelkach zalewamy oliwą, tak, żeby były przykryte w całości. W przeciwnym wypadku, wystające elementy mogą zacząć pleśnieć. Zamykamy szczelnie butelki i odstawiamy w ciemne miejsce. Oliwy są aromatyczne już po kilku dniach. Mniej więcej po tygodniu dobrze jest usunąć zioła ze środka, a butelki podpisać, żeby pamiętać jaka oliwa jest w jakiej butelce :-) Nadają się do sałatek, do marynat do mięs, ryb, czy warzyw, do wytrawnych ciast, lub do jedzenia ze świeżą bagietką :-)