Sposób przygotowania:
Aronia w rumie do deserówETAP 1
 
Aronie myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przemrażamy. Po wyjęciu z zamrażalnika aronie wysypujemy na żaroodporne naczynie i pozostawiamy do rozmrożenia.
ETAP 2
 
Do rozmrożonej dodajemy cynamon, cukier waniliowy oraz roztłuczone goździki
ETAP 3
 
Całość zasypujemy cukrem. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki cytryny. Nie mieszamy. Aronie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚C).
ETAP 4
 
W tym czasie owoce puszczą sok, staną się miękka, a cukier rozpuści się. Po określonym czasie naczynie wyjmujemy.
ETAP 5
 
Do całości wlewamy rum i dokładnie mieszamy. Ciepłą aronie wraz z sokiem przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i gotowe. Nie pasteryzujemy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
weronikaS