SUPERPRZEPIS

Aronia w rumie do deserów

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Aronia w rumie do deserów Więcej zdjęć (3)

Przepis jest wart polecenia i wykonania!!!! Robi się go szybko i prosto, a w trakcie pieczenia zapach, który unosi się po kuchni jest wyjątkowy:).

Składniki:

Aronia w rumie do deserów

SKŁADNIKI

  • 700 g owoców aronii,
  • 1 duża cytryna,
  • Ok. 350 g cukru,
  • 0k 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 3-4 goździki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • Około 1/3 -0,5 szklanki rumu

Sposób przygotowania:

Aronia w rumie do deserów

ETAP 1

Aronia w rumie do deserów
Zamrożona aronię rozmrażamy

Aronie myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną przemrażamy. Po wyjęciu z zamrażalnika aronie wysypujemy na żaroodporne naczynie i pozostawiamy do rozmrożenia.

ETAP 2

Aronia w rumie do deserów
Do aronii dodajemy rozgrzewające przyprawy

Do rozmrożonej dodajemy cynamon, cukier waniliowy oraz roztłuczone goździki

ETAP 3

Aronia w rumie do deserów
Po dodaniu cukru i cytryny aronię zapiekamy

Całość zasypujemy cukrem. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki cytryny. Nie mieszamy. Aronie wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚C).

ETAP 4

Aronia w rumie do deserów
Gotowe owoce wyjmujemy z piekarnika

W tym czasie owoce puszczą sok, staną się miękka, a cukier rozpuści się. Po określonym czasie naczynie wyjmujemy.

ETAP 5

Aronia w rumie do deserów
Do aronii dodajemy rum, mieszamy

Do całości wlewamy rum i dokładnie mieszamy. Ciepłą aronie wraz z sokiem przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i gotowe. Nie pasteryzujemy.


Tagi:

aronia owoce